Beyin Tümörü

Beyin tümörü her yaştan hastada görülebilen ve neden oluştuğu tam olarak bilinmeyen bir tümör çeşididir. Beyindeki hücrelerin anormal ve kontrolsüz büyümesiyle oluşan beyin tümörleri iyi veya kötü huylu olarak kendi içinde çeşitlere ayrılmaktadır.

Beyin tümörünün belirtileri arasında baş ağrısı, epilepsi benzeri bayılmalar, vücudun bazı bölgelerinde kısmi felçler,şiddetli kusmalar,  kişilik bozuklukları gelmektedir. Beyin tümörlerinde baş ağrısı ile birlikte baş ağrısı olmaksızın ortaya çıkan çift görme, bulanık görme, görmenin azalması gibi belirtiler de ortaya çıkmaktadır. Beyin tümörlerinde neden olan etken genel olarak bilinmemektedir. Kalıtımsal veya çevre kirliliği gibi birçok faktörle ortaya çıkabilecek bu tümörler, kafa içi basıncını arttırarak veya yerleşim yerine bağlı olarak beyin fonksiyonlarının bozulmasına neden olurlar.

Genellikle birincil veya ikincil olarak sınıflandırılan beyin tümörleri genellikle vücudun herhangi bir yerinden başlayıp beyine metastaz yapanlar ve beyinde kendiliğinden oluşanlardır. 55 yaş üstü ve 9 yaş altı kişilerde daha sık görülen beyin tümörleri erkeklerde ve beyaz ırkta daha fazla görülür.

Beyin tümörü ile birlikte baş ağrısı, kusma, sara tarzında bayılma nöbetleri, ilerlemiş dönemlerde vücudun bazı bölgelerinde kısmi felce neden olmaktadır. Beyin tümörlerinde doktor randevusu öncesi kullandığınız tüm ilaçları, ortaya çıkan şikayetlerinizi, şikayetlerinizin ne zaman başladığını detaylı şekilde not edip doktorunuz ile paylaşmanız faydalı olacaktır.

Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte gerek primer gerekse sekonder tümörlerin tanısı oldukça kolay ve hızlı konulmaktadır. Beyin tümörleri bilgisayarlı tomografi, magnetik rezonans(MR), Pozitron emisyon tomografi(PET) ile tanısı konulmaktadır.

Beyin tümörlerinde tedavi sadece cerrahidir. İster iyi huylu ister kötü huylu tümör olsun, tüm tümörler cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir. Fakat bazı durumlarda beyin ameliyatı mümkün olmamaktadır. Tümör beynin çok hassas olan bazı hayati bölgesine yerleşmiş ise bu bölgelere cerrahi yolla dokunmak hayati tehlike yaratacağından tümöre hiçbir işlem uygulanamamaktadır. Bu gibi durumlarda sadece ışın tedavisi ve kemoterapi uygulaması yapılmaktadır.

Beyin tümörlerinde erken tanı çok önemlidir. Boyutu küçük olan tümörler erken tanı ile çok daha iyi sonuç alabilecekken, hastanın kendi durumunu önemsememesi ve doktora başvurmaması büyümesini hızlandırabilir. Bunun sonucunda hastalık tedavisi zor ve tehlikeli bir hal alabilir

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Op.Dr.Gökalp KARAARSLAN
(Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Beyin ve Sinir Cerrahisi

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!